egoblogo
“Avégből születtünk erre a világra, hogy lopjuk a napot.” (Vonnegut)

Szergej Mihájlovics Prokugyin-Gorszkij színei

Ostrecheny. 1909

tökéletes fény, tökéletes élesség, vibráló és élő színek.

a kép maga pedig épp 100 éve készült.

hihetetlen ugye?

Parasztlányok. 1909

habár J. C. Maxwell (wiki.en) már 1861-ben elkészítette az első színes fényképet egy szalagcsokorról, még nagyon halvány eredményt tudott felmutatni (lásd a képet a link alatt).

a Lumière-fivérek 1907-ben dobták piacra az első teljes színérzékenységű, Autochome-nak elnevezett fényképészeti technológiát (RGB szűrőkkel szétválasztott fény) (wiki.en), amely egészen 1935-ig, a modern színes (dia)film megszületéséig nagyon népszerű volt (ez már CYMK-technika).

de végre szóljunk kedvenc fotós hősünkről is.  Szergej Prokugyin-Gorszkijnak hívták az úriembert (további életrajzi adatai ITT), orosz kémikus és fotós. kémiaprofesszora maga Mengyelejev volt (tudod, periódusos rendszer), később Berlinben tanult fotótechnikát.

The waterfall Kivach. Suna River, 1915

Lumière-ékkel egyidőben saját színes eljárást dolgozott ki (csak a fivéreknek jobb volt a PR-juk), amelyről bővebben ITT olvashatsz.

Szergej bácsi 1909 és 1915 között végigfotózta a cári Oroszországot. neki ez volt a bogara – dokumentálni szerette volna és megmutatni minden iskolás gyereknek, hogy milyen is az ország, ahol élnek.

Autumn. A village Gorki. Borodino, 1911

száz évvel ezelőtt olyan képeket készített, amilyeneket akár egy felkapott mai (digitális) fotóművész is készítene – lásd fennebb a folyóparti önarcképet.

a máig megmaradt képeinek jórészét megnézheted a pasaska Flickr-jén ITT.

vicces, hogy egy 1863-ban született fotós is lehet a kontaktod :))

ez kb olyan, mint a last.fm-en pl Liszt Ferenc aki “on tour” vagyis koncertkörúton van ;))

Bashkir woman in national costume, 1910

3 hozzászólás to “Szergej Mihájlovics Prokugyin-Gorszkij színei”

  1. Húú, valóban gyönyörűek ezek a fotók, s ami tényleg meglepő, hogy többé-kevésbé 100 évvel ezelőtt készültek…megnéztem a fotókat a Flickr-en…egyszerűen hihetetlenek!

  2. Ó!
    Túl szép ez nekem…
    Nemrég a a Puskin Múzeum impresszionista kollekciójának legjavát láthattuk Budapesten. Olyan pantone color színekben pompáztak, mintha nem is porosodtak volna már több mint száz évet….
    Kicsit ezek a fotók is olyanok nekem mint a VIT-es moszkvai lányok rúzsos-aranyfogas colorja…Retusáltak ezek úgy orosz módra… de jók, a fotók elbírják.

  3. Szépek. A képek. De a retinaégető szövegszíneket inkább felejtsd el!
    Rettenet.


Hozzászólás