egoblogo
“Avégből születtünk erre a világra, hogy lopjuk a napot.” (Vonnegut)

üvegálmok – 2 – fény és indák

kadar-kata

Az egyikből nevekedett fehér márvány liliomszál, liliomszál.
A másikból nevekedett vörös márvány liliomszál.
Addig-addig nevekedtek, vízen felül emelkedtek.
Ott is összeölelkeztek, ott is összeölelkeztek, ölelkeztek.

Miklós anyja ment sétálni, meg találta őket látni.
Vízibuvárt elhívatá, mind a kettőt kiásatá.
Az egyiknek csináltatott vörös márványkő koporsót, de koporsót.
A másiknak csináltatott fehér márványkő koporsót.
Az egyiket eltemette az oltárnak elejibe,
A másikat eltemette az oltárnak háta mögé, háta mögé.

Az egyikből nevelkedett fehér márvány liliomszál,
A másikból nevelkedett vörös márvány liliomszál.
Addig-addig nevekedtek, míg össze nem ölelkeztek, ölelkeztek…

Álmodják az Egynek álmait...
[ még több üvegablak a Tükörteremből itt, turisztikai bemutató meg itt ]

mucha-negy-evszak bő száz évvel ezelőtt néhány művész gondolt egy merészet és szembeszállt az akkoriban uralkodó akadémizmussal-eklektikával-neoklasszicizmussal-romantikával-hisztoricizmussal. az új irányzat nem egy egységes stílus, hanem sokkal inkább egy világnézet, egy világkép: mindent beborító, buja növények és virágmotívumok, folyondár indák, sejtelmesen hullámzó alakok, kacskaringós és spirális, soha véget nem érő, öröktől fogva létező és örökké tartó vonalak, színek és fény…

nincs egyetlen, egyetemes neve ennek az új életérzésnek.
az Osztrák-Magyar Monarchia területén mint szecesszió
francia és angol területen mint art nouveau
Németországban mint Jugendstil
az olaszoknál stile floreale
Amerikában mint Tiffany style
míg spanyol és katalán földön modernismo-nak nevezték.

csodálatos alkotások születtek a festészetben, építészetben és iparművészetben (az ékszerektől kezdve az egyszerű cégtáblákon és bútordarabokon át a könyvekig).

A Moet & Chandon céget 1743-ban Claude Moet alapitotta, de igazából Jean-Rémy Moet volt az, aki nagyapja örökségét azonossá tette a fényűzés, a minőség és az élvezetek fogalmával.Alphonse Mucha - Moet & Chandon White Star (1899) (23x60,8 cm) * Tulajdonképpen egy reklámplakát, amely a világ egyik leghiresebb (és legdrágább) pezsgőjének készült.

BudapestBrüsszelPrága
BécsRigaPárizsBarcelona

és még sorolhatnám…

a nagyonhíres new haven-i (Connecticut szövetségi állam, AEÁ) Yale (Magán)Egyetem tavaly a világ második legjobb és legelismertebb felsőoktatási intézménye volt, a Harvard után / lásd wikipédia. az egyetem Linsley-Chittenden termének fényét emeli egy Louis C. Tiffany által 1890-ben készített hatalmas ólomüveg ablak-triptichon, az Oktatás. A középső mező (egér a kép fölé és olvass :) ):

"Education" (1890), a stained glass window by Louis Comfort Tiffany and Tiffany Studios, located in Linsley-Chittenden Hall at Yale University. It depicts Science (personified by Devotion, Labor, Truth, Research and Intuition) and Religion (personified by Purity, Faith, Hope, Reverence and Inspiration) in harmony, presided over by the central personification of "Light·Love·Life".

nem ejtenék egy könnyet sem, ha a Yale-re  kellene járnom. többek között azért sem, mert ilyen szépségek között élnék… 8->

következik: csigalámpa (de nem az Aladdiné) és (üveg)mozaik-mánia.

stay tuned ;)

15 hozzászólás to “üvegálmok – 2 – fény és indák”

  1. ma valami mokas vasarhelyn? :-/

  2. csinosodik az üvegsorozat..
    hova lett Mária? :)

  3. Gyönyörűek a díszüveg fotók. A szecessziós stílus pedig érdekes és izgalmas, de nagy mennyiségben nagyon zavaró tud(na) lenni…

  4. Pénteken voltam arrafele és akartam megnézni a Stop the tempot, persze, hogy előttünk 1 perce zárták be az ajtót, úgyhogy úszott, mert már feljöttem, kicsit okulni :)

    Pénteken móka lesz a Gazetteben… ha már erre jársz :)

  5. Margó, a (szerinted) flegma képű Máriát kihagytam, monumentálisabb hatású volt annál a hármasablak középső része. túl blazírt volt a fehérnép képe, elbukott a beválogatáson… :))

    Klem, bármire igaz, hogy túlzott mértékben csömört okoz. egyszerű példa: anno imádtam a Túró Rudit (és itthoni tesóját, a Dots-ot). egy időben rengeteget bezabáltam belőle, aztán egy idő után már rá sem tudtam nézni. mostanra már elmúlt az undor, de a Túró Rudi még mindig kegyvesztett nálam…

    Tekla, hümmhümmm, csábító a gondolat :D lehetséges, hogy a péntek este kluzson még belefér :-? majd értesítlek a dolgok állásáról ;)

  6. értesíts értesíts :) egyet már illene rázzunk :P Itt is lehet csicsikálni :D

  7. és szombaton lesz vmi buli a downtownba. mindent szesszióban kell szervezni?

  8. hazamegyek, még azért is! pénteki gazette úszik, sajnos. Na de szombaton akkor tequila mellett összefutunk, a retros napszemüvegünkkel?:P:P

  9. simán hogy igen :)) :D

  10. Nosza, jössz hétvégén kluzsra? Igazán összefuthatnánk..

  11. honvagyam lett. mar megint :D

  12. Hol láthatóak fenti Mucha üvegmozaik képek? Az évszakok az egyik kedvenc négyesem, nemrég voltam a prágai Mucha múzeumban, de sajna a Szt. Vitusba nem jutottunk már be, de nem hiszem, hogy ezek ott lennének. vagy de?

  13. Mucha Négy Évszaka (az üvegablak, nem a festmény) egy chicago-i múzeumban, a ‘Smith Museum of Stained Glass Windows at Navy Pier’-ben található. Egy chicago-i otthon számára készült, a ház lebontásakor meg a múzeumba került. Sok szép képet találhatsz róluk itt: http://www.flickr.com/photos/eatingmywords/sets/72157606037486887/

    ha a bejegyzésben levő képek fölé viszed az egeret, akkor rövid ismertetőt találsz :)

    az ablakok közül csak a Négy Évszak Mucha műve, az utolsó Tiffany, az első kettő meg Róth Miksa. Mucháé még a két Moet&Chandon reklám, de azok vízfestmények.

  14. Igen, arra rájöttem, hogy melyik Mucha, láttam reprókat Prágába meg vannak albumaim is, csak az üvegeket nem tudtam, hol keressem :)
    Köszönöm a sok információt, meg fogom nézni a linket.

  15. vártam is már a beszámolót!
    amúgy ma éjjel én sem aludtam. nem fértünk. édes ugye?:P


Hozzászólás